• Telefon+48 12 293 00 01
  • E-mailkontakt@vacatart.pl

Bankiet, czyli właściwie co?

bankiet

Bankiety to wyjątkowo ekspansywna tradycja wywodząca się z Francji. Dotarła już do nas jakiś czas temu, ale dopiero teraz zaczyna naprawdę podbijać nasze… stosunki międzyludzkie? Czym są bankiety, kiedy są organizowane i w jaki sposób właściwie przebiegają?

Bankiety na pewno nie są nam obce. W naszym kręgu kulturowym mamy biesiady, całkiem bliskie odpowiedniki bankietów. Jeśli mielibyśmy bankiet zdefiniować jednym zdaniem, będzie to biesiada o dość wystawnym charakterze. Podobnie jak nasze biesiady, bankiety są urządzane w związku z jakąś ważniejszą okazją, zwykle wesołą. Większość bankietów, także tych o charakterze ściśle prywatnym, organizowana jest przez wyspecjalizowane w tym firmy z branży gastronomicznej, koniecznie dysponujące własnym zapleczem cateringowym.

W czasach rosnącej coraz bardziej konkurencji na rynku bankietowym oczekuje się, że organizator będzie dysponował własną salą, oczywiście w pełni wyposażoną, a także niezbędną obsługą kelnerską posiadającą kwalifikacje w zakresie obsługi bankietów. Każdy bankiet może mieć charakter osobisty lub oficjalny. Na bankiety prywatne zaprasza się głównie rodzinę i przyjaciół i stanowią one formę podtrzymywania bliskich relacji towarzyskich.

Bankiety oficjalne, reprezentacyjne, to z kolei bankiety nastawione na realizację jakiegoś celu wyższego, na przykład biznesowego lub politycznego. Kontakty towarzyskie mają tutaj oczywiście znaczenie i bardzo często wykorzystuje się bankiety do nawiązywania nowych znajomości, ale najważniejsza jest zawsze reprezentacja i wybór odpowiednich gości. Nierzadko zdarza się, że ściągniecie na spotkanie konkretnych osób lub doprowadzenie do jakiegoś spotkania jest najważniejszym celem całego bankietu.

Gospodarz bankietu może być w pewnym sensie figurantem. Nikt nie oczekuje, że to on będzie wszystko organizował. Ten obowiązek spada na barki event managera. Gospodarz musi przywitać wszystkich gości, których prędzej sam pieczołowicie dobrał, a potem ma ich zabawiać rozmową i wygłaszać toasty, jeśli bankiet przewiduje toasty.

Najczęściej wyróżniamy trzy rodzaje bankietów: angielskie, zasiadane oraz mieszane (amerykańskie). Różnią się one rangą, chociaż nie jest to takie proste, ponieważ odmianą bankietów angielskich, które odbywają się na stojąco, są cocktail party, czyli bankiety nastawione na poznawanie się nowych ludzi, charakterystyczne dla ambasad.

drink bankietZa najbardziej formalne i reprezentatywne uważa się bankiety zasiadane, w których zwykle uczestniczą osoby o bardzo wysokiej randze. Oczekuje się, że na bankiety formalne rozsyłane będą zaproszenia, na które goście odpowiedzą w terminie wskazanym na samym zaproszeniu. Bankiety amerykańskie nie mają zaproszeń. Trwają zwykle dość krótko, zazwyczaj od 16:00 do 18:00 i w ich trakcie nie wygłasza się więcej niejednego toastu dotyczącego powodu spotkania, jeśli w ogóle toast jest wygłaszany. Oczekuje się jednak, że gospodarz przywita i pożegna każdego gościa, co na najbardziej formalnych spotkaniach nie jest wymagane. Najbardziej formalne bankiety połączone są z obiadem. Obecnie zazwyczaj organizuje się je w formie mieszanej, ponieważ forma zasiadana bardzo mocno ogranicza wszelkiego rodzaju kontakty poza z góry zaaranżowanymi.

Arkadiusz Zielik

event-manager, jego motto to: "Nie ma rzeczy niemożli­wych. Są tyl­ko nies­przy­jające okoliczności..."